Als de twijfel soms toeslaat

april 30, 2018
Als ik druk ben, dan denk ik eigenlijk weinig na. Natuurlijk denk ik wel na over de dingen die ik op dat moment uitvoer (al doe ik veel op de automatische piloot), maar daar houdt het op. Dan komt de vakantie ineens om de hoek kijken, en hoewel ik ook nu nog veel opdrachten moet schrijven, heb ik meer rust in mijn hoofd. Al duurt die rust ongeveer 3 seconden, want dan is er ineens ruimte om na te denken over het 'hierna'. (Of je bent de eerste paar dagen van je vakantie ziek, dat overkomt mij ook vaak).

De meeste mensen die studeren herkennen denk ik wel wat ik bedoel: zolang je bezig bent met opdrachten, stage en studeren, heb je niet veel denkruimte meer over. Behalve dan misschien hoe lang je nog moet voordat het vakantie is. En áls het dan vakantie is, komt er ineens die knagende gedachte: je hebt bijna je diploma, en dan?

Aan de ene kant kijk ik er ontzettend naar uit om mijn diploma in ontvangst te nemen. Ik geloof niet dat ik eerder zo hard ergens voor heb moeten werken. Tijdens een Open Dag had de opleidingscoördinator gegrapt dat je er ongetwijfeld een aantal keer helemaal doorheen zou zitten, zo erg dat je zou gaan huilen en roepen dat je ermee wilde stoppen. Ik lachte er toen om, dat ging mij dus echt niet gebeuren.

Eh ja, dus wel.

Dus ik ga zeker ontzettend blij en trots zijn als ik straks mijn laatste opdracht heb ingeleverd en mijn laatste gesprek heb gevoerd. Maar dan begint er ook een grote onzekerheid, want wat dan? Wat wil ik eigenlijk? Wil ik wel fulltime werken? Kan ik dat überhaupt, of ren ik na drie dagen de volle verantwoordelijkheid voor een klas te moeten dragen alsnog gillend weg? Wil ik niet toch wat anders, iets met mijn andere opleidingen misschien? Wil ik niet liever voor mezelf beginnen en niet voor een 'baas' werken? Of hé, kan ik eigenlijk wel een baan vinden? Waarom kan ik niet gewoon slapend geld verdienen en wat langer de tijd nemen om na te denken over wat ik eigenlijk echt wil?

Ergens denk ik gewoon dat het beginners stress is. Maar ergens vraag ik me dan ook af of het wijsheid is om direct fulltime te gaan willen werken als leerkracht en verder niet meer stil te staan bij de vraag wat ik nu echt wil. Of is dat een gedachte die voortkomt uit mijn zenuwen om te beginnen met fulltime werken? Ik heb soms (uh, vaak) meer vragen dan antwoorden.


Vakantie is ook fijn

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.